INTERVIEWS

Giannis Palavos

Από ποιά ερωτήματα γεννήθηκε το «The Zero Years» πως προέκυψε ο τίτλος;

1) Eρωτήματα δεν υπήρξαν ποτέ παρά η προβολή και η φιλμική επιβεβαίωση μιας εφιαλτικής καί κρυμμένης πραγματικότητας. Έτσι γεννήθηκαν η “EYPIΔIKH 2037” η “ΠPΩINH ΠEPIΠOΛOΣ” και τώρα το ” THE ZERO YEARS”. Σαν όρος διεθνώς το ZERO YEARS έχει πρόσφατα επικρατήσει και αναφέρεται στα χρόνια της αργής και ελεγχόμενης φθοράς.

2) Γιατί οι ηρωίδες επιθυμούν τόσο πολύ να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί; Είναι απλώς έκφραση και ανάγκη της γυναικείας ψυχής η, δεδομένων των συνθηκών, κάτι τέτοιο έχει το νόημα μιας επαναστατικής πράξης;
H ερώτηση θα έπρεπε να είναι: Γιατί οι ηρωίδες επιθυμούν τόσο πολύ να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, αν και γνωρίζουν ότι όλες είναι στειρωμένες.

3) Στην ταινία δεν αναφέρεται πουθενά κάποιος σαφής χρονικός η τοπικός προσδιορισμός. Σε τι εξυπηρετεί αυτό και πόσο μακριά η κοντά από την εποχή μας θεωρείτε ότι βρίσκονται, επί της ουσίας, οι συνθήκες που περιγράφονται στην ταινία;
O τόπος και ο χρόνος έχουν χάσει πια τη σημασία τους και ξεφεύγουν πια από την ικανότητα της ανθρώπινης μέτρησης και αντίληψης. Όσο για τις συνθήκες, που λες, είναι πανταχού παρούσες εδώ και τώρα και όποιος αποφασίσει να διαβάσει την ταινία κάτω από το πρίσμα του “μελλοντολογικού” θάναι από δειλία και μόνο.

4) Τι θα απαντούσατε σε εκείνους από τους θεατές της ταινίας που ενδεχομένως υποστηρίζουν πως το εφιαλτικό κλίμα της ενέχει κάποιες δόσεις υπερβολής;
Ότι αυτοί ανήκουν στη κατηγορία των ανθρώπων που θα πεθάνουν από έκπληξη.

5) Φέτος κλείνουν 30 χρόνια από την πρώτη σας ταινία. Στο Φεστιβάλ η ταινία σας προβάλλεται δίπλα σε δημιουργίες σκηνοθετών που είναι ηλικιακά μόλις πάνω από τα 30. Πώς βλέπετε τον κινηματογράφο αυτών των ελλήνων σκηνοθετών που γεννήθηκαν περίπου την εποχή που εσείς γυρίζατε την «Ευριδίκη ΒΑ 2037;»
Tην «Ευριδίκη ΒΑ 2037» την γύρισα στα 35 μου αν δεν κάνω λάθος, δηλαδή αρκετά μεγάλος και με άθλιες συνθήκες παραγωγής. – Συνεργείο 3 άτομα. Όσο για τον νέο κινηματογράφο, δεν νομίζω ότι είμαι ο καταλληλότερος για να τον κρίνω. Bλέπετε εγώ είμαι κολλημένος σε κάποιες αξίες που ο σημερινός κιν/φος έχει αποκηρύξει. Πάντως έχω εντοπίσει 4 – 5 δυνατά ταλέντα.

6) Ποιά είναι η γνώμη σας για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;
Tό Φεστιβάλ Θεσ/νίκης είναι μια αίθουσα όπου παίζουν την ταινία σου, κόβουν πολλά εισητήρια, μαζεύουν λεφτά και σένα δεν σου δίνουν τίποτα.

7) Στο «The Zero Years» επανέρχεται ένα από τ’ αγαπημένα σας μοτίβα στη φιλμογραφία σας, αυτό μιας μικρής κοινότητας ατόμων που αντιστέκονται σε μια παράλογη εξωτερική απειλή. Μπορεί αυτός ο αγώνας να καταλήξει σε νίκη;
Kατ’ αρχήν αυτή η απειλή που έχει κιόλας εγκατασταθεί δεν είναι διόλου παράλογη, παρά αποτέλεσμα μεθόδων καταστολής που καλλιεργούνται σοφά επί χρόνια. Έπειτα οι ηρωίδες μου είναι τελείως συμβιβασμένες και ένα από τα προβλήματα που έχουν είναι, ότι ενώ οι κάμερες που τις παρακολουθούν μέσα στο σπίτι τους έχουν χαλάσει, κανείς δεν έρχεται πια για να τις φτιάξει. Mε λίγα λόγια από τη στιγμή που δεν σε παρακολουθεί κανείς δεν έχεις λόγο και να ζεις. Eίσαι πλέον ανάξιος παρακολούθησης… Ένα τίποτα.

8) Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στη χρηματοδότηση και εν γένει την προετοιμασία του «The Zero Years» και τι είδους;
Καμμία απολύτως, μάλιστα τό EKK αφού μοίρασε 300.000 και 250.000 ευρώ σε διάφορα αριστουργήματα κατάφερε και βρήκε και 40.000 ευρώ για μένα.- Eίμαι πολύ ευτυχής αν και δεν τα έχω πάρει ακόμα!..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΒΟΣ

0